Loading...

Je bent op zoek naar een zwemles in Utrecht? Dan is het heel goed om je optimaal voor te bereiden. Want op z’n minst de aankomende 1,5 tot 2 jaar is jouw kind er wekelijks zoet mee. En jij als ouder helemaal!

Zwemles in Utrecht. 11 meeste gestelde vragen

De beste zwemles van Utrecht

In deze blog zetten we alle punten op een rij die je helpen bij het vinden van de juiste zwemles in Utrecht.

De Zwembadvergelijker schrijft niet alleen blogs over de zwemles in Utrecht, maar over randzaken die met zwemles te maken hebben.

Ook vergelijkt de Zwembadvergelijker het aanbod, de faciliteiten en de zwemtarieven van de zwemscholen en zwembaden in Nederland. 

Zo heeft de Zwembadvergelijker een aantal blogs geschreven die een bijdrage kunnen leveren aan de keuze die je maakt voor de zwemles in het algemeen. Deze blogs helpen je gedurende de zwemlesperiode de juiste keuzes te maken. 

Eén van de belangrijkste blogs die we voor jou hebben geschreven is een blog over de 11 stappen die je kunt zetten zo dicht mogelijk bij de beste zwemles in Utrecht te komen.

In deze blog wordt onder andere de functie en de meerwaarde uitgelegd van de Zwembadvergelijker.

Veel gestelde vragen door ouders tijdens de zoektocht naar een zwemles in Utrecht

Vanaf het moment dat je kind een bepaalde leeftijd heeft, ga je jezelf als ouder vragen stellen over zwemles.

Vragen zoals: wat kost een zwemles in Utrecht; hoe kan ik voor mijn kind de beste zwemles vinden; waar wordt in de buurt een zwemles in Utrecht aangeboden; is dat het openbare zwembad of een zwemschool; op welke leeftijd kan mijn kind het beste starten met de zwemles?

En als je dan eenmaal zover bent dat je denkt alles te weten, dan volgen waarschijnlijk de vragen die we in deze blog gaan beantwoorden. 

Een cadeautje voor het afzwemmen
Een cadeautje voor het afzwemmen. Klik hier en bestel je shirt!

Op welke leeftijd kan je kind beginnen met een zwemles in Utrecht?

In Utrecht kan jouw kind beginnen met de zwemles zodra deze 4 jaar is. Dit geldt bij 40% van de zwemles aanbieders in Utrecht.

Bij de andere helft geldt de startleeftijd voor een zwemles vanaf 5 jaar.

Lees hier wanneer je in onze ogen het beste kunt starten met de zwemles. Een objectieve blik!

Een uitzonderingen. Bij zwemschool Midden is de startleeftijd van de zwemles 4,5 jaar.

Helaas is het zo dat je niet ‘zomaar’ kunt starten met de zwemles in Utrecht. In de meeste zwembaden en bij de meeste zwemscholen in Utrecht heb je te maken een wachtlijst. Dus je zult je eerst in moeten inschrijven.

Je kind dient voor het inschrijven van een zwemles in Utrecht een minimale leeftijd te hebben.  

Op welke leeftijd kun je jouw kind inschrijven voor een zwemles in Utrecht?

Je kunt je kind inschrijven voor een zwemles in Utrecht zodra je kind 3,5 jaar oud is. Dit is op dit moment zo bij 5 zwemlesaanbieders in Utrecht.

Bij een zwemlesaanbieder in Utrecht, te weten Zwemschool De Vin kun je vanaf 3 jaar inschrijven. 

Bij de reguliere gemeentelijke zwembaden kun je inschrijven vanaf 4 jaar.

Om in aanmerking te komen voor een zwemles dien je jouw kind eerst in te schrijven op de wachtlijst van de zwemlesaanbieder.

Soms moet je maanden wachten voordat je kind wordt opgeroepen voor een zwemles en soms maar enkele weken, maar je dient je kind over het algemeen in te schrijven. 

In het onderstaande tabel de inschrijfleeftijd en de startleeftijd voor de zwemles in Utrecht van alle zwemlesaanbieders.

Dit is een tabel met een overzicht van de inschrijfleeftijd en de startleeftijd van alle zwemlesaanbieders in Utrecht.

Wat is de maximale groepsgrootte van de zwemles in Utrecht?

De maximale groepsgrootte bij een zwemles in Utrecht is 12 kinderen in een groepje per zwemles. 

Dit zorgt ervoor dat elk kind de ‘normale’ aandacht krijgt die het nodig heeft en dat de zwemleraar gemakkelijk kan zorgen voor een veilige en leuke zwemomgeving.

Maximaal 12 kinderen in een zwemgroepje is over het algemeen ‘normaal’. Kleinere groepen zijn vaker uitzondering dan regel bij publieke zwembaden. 

Op 1 zwemlesaanbieder na biedt iedereen ook zwemles aan in relatief kleine groepjes. Dan kun je denken aan 4 of 6 kinderen in een groepje. Sommige ouders kiezen hiervoor als het kind even wat meer attentie nodig heeft.

Helaas biedt maar 1 zwemlesaanbieder in Utrecht privé zwemlessen aan. Dit is zwemschool Midden. Dit is iets voor jou als je wilt dat je kind structureel 1 op 1 zwemles krijgt. 

In de meeste gevallen kiezen ouders voor een privézwemles voor hun kind als er net even iets bijgeschaafd moet worden. Een zogenaamde cursus om weer ‘back on track’ te komen.  Vaak wordt het gebruikt om iets specifieks te oefenen met een zwemonderwijzer, zodat je kunt afzwemmen

In het onderstaande tabel de maximale groepsgroottes en of een zwemlesaanbieder in Utrecht ook privézwemles aanbied of zwemles in kleine groepjes.

Wat is de zwemlesduur bij de zwemlesaanbieders in Utrecht?

De meeste zwemlessen duren 45 minuten en de langste duur is 75 minuten. Zwemschool Midden, Zwemschool Vin en Zwembad de Kwakel bieden 45 minuten zwemles aan. De Blauwe Watervogel bied 75 minuten aan.

Zwemlessen in Utrecht passen bij de benchmark in Nederland. De meeste zwemlessen in Nederland duren 45 minuten.

Welke zwemlesduur kies je?

Het is maar net wat je wensen zijn en hoe oud je kind is. Hoe jonger het kind, hoe beter het is dat de les niet te lang duurt in verband met de spanningsboog. 

In sommige zwembaden in Nederland worden er wel eens 1,5 uur zwemlessen aangeboden. Als je kiest voor turbolessen of snelcursussen, dan kunnen deze lessen soms wel 3 uur duren. Dan zitten er natuurlijk wel pauzes tussen voor een hapje en een drankje.

Overigens turbolessen kunnen helpen om je kind sneller het zwemdiploma te laten halen. Lees hier meer over.

Is er restitutie voor niet gebruikte zwemlessen?

Vrijwel alle zwemscholen en zwembaden in Utrecht die zwemlessen aanbieden geven geen restitutie als je kind deze mist.

Dit betekent dat je vooraf moet betalen voor zwemlessen, zelfs als je weet dat je kinderen deze misschien niet zullen kunnen volgen.

Het is belangrijk om te controleren of zwemlessen worden aangeboden met restitutie voorafgaand dat je jouw kind inschrijft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je kunt na het missen van de zwemlessen bij 40% van de zwemlesaanbieders in Utrecht de gemiste zwemles inhalen. Dit kan bij Zwemschool De Vin, Zwemschool Utrecht en Zwembad de Kwakel.

Kies deze zwemlesaanbieders als je zeker weet dat je kind alle betaalde zwemlessen wilt volgen zodra je kind deze gemist heeft.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle zwemscholen en zwembaden dit aanbieden, dus het is zeker de moeite waard om dit na te kijken voordat je jouw kind inschrijft voor de zwemles bij een zwemschool of zwembad.

Welk zwemdiploma’s worden er afgegeven?

Zwemlesaanbieders in Utrecht geven over het algemeen het NRZ-zwemdiploma af. Het diploma wordt afgegeven in drie niveaus: A, B en C. NRZ staat voor Nationale Raad Zwemveiligheid.

Sommige zwemscholen en zwembaden kiezen voor de combinatie NRZ, ENVOS en/of Easyswim. Zwemschool Midden en Zwemschool De Vin bieden ENVOS aan. De overige baden in Utrecht kiezen bieden NPZ diploma aan. 

Lees hier waaraan je moet voldoen om je zwemdiploma A te halen

Welke zwemlesaanbieder in Utrecht werkt met een leerlingvolgsysteem?

Als je zwemles wilt gaan volgen, wil je natuurlijk weten hoe je kind vordert. Een leerlingvolgsysteem is daar perfect voor.

Bij 50% van de zwemlesaanbieders kun je online zien hoe je kind zich verbetert.

In Utrecht zijn er verschillende zwemlesaanbieders die met een leerlingvolgsysteem werken. Welke zwemlesaanbieders dit zijn kun je lezen op de locatie pagina binnen Zwembadvergelijker.nl.

Voor de ouders zorgt een leerlingvolgsysteem ook wel een voor frustraties of ergenissen. De voornaamste reden is dat het leerlingvolgsysteem niet optimaal wordt bijgehouden of als je elke week kijkt, is er niets aangepast.

Als ouder vind je het misschien fijner om lang de rand van het bad te kijken naar de zwemles. 

Antwoord op de vraag of je naar je kind mag kijken tijdens de zwemles vind je ook terug op de locatiepagina’s van de Zwembadvergelijker.

Kortom, klik hier, – voer je adres in, – kies een zwemlesaanbieder, – check de veel gestelde vragen over de zwemles van de zwemlesaanbieder en schrijf in als je daaraan toe bent.

Is je kind ziek, wat dan?

Is je kind ziek tijdens de zwemles? Bij de helft van de zwembaden en zwemscholen in Utrecht kun je het verzuim dan later inhalen.

Voor de zwemles zijn de eerste twee zwemlessen meestal voor eigen rekening als je kind ziek is. Dus als je verwacht dat jouw kind langer dan twee weken ziek zal zijn, meld je dan af bij de receptie van het zwembad.

In het verleden was soms een doktersverklaring nodig, maar volgens ons mag dit vanwege de privacywetgeving niet meer.

De reden dat het zwembad deze regels heeft ingevoerd is omdat jouw kind een plaats bezet in de zwemlesgroep. Bij afwezigheden komt er één kind minder in een groep, wat natuurlijk een impact heeft op de omzet.

Ook tijdens de vakanties vinden steeds vaker zwemlessen plaats. Omdat veel ouders hun kinderen op vakantie nemen, wordt deze situatie soms “misbruikt”, door bijvoorbeeld 6 weken niet naar de zwemles komen.

Mag je gratis recreatiezwemmen na inschrijven van de zwemles?

Als je jouw kind inschrijft bij een zwembad, waar je ook recreatief kunt gaan zwemmen, mag je kind vaak gratis zwemmen. Dit geldt vanaf het moment van inschrijven tot en met het behalen van het zwemdiploma.

In Utrecht mag je kind na het inschrijven voor de zwemles gratis zwemmen bij:

Zwemschool Midden in Utrecht

Wat kost een zwemles in Utrecht?

Zwemles in Utrecht kan soms duur zijn, maar het is zeker de moeite waard.

Als je geen zwemlessen hebt genoten voordat je bijvoorbeeld naar Utrecht verhuisde, kun je er zeker van zijn dat je er een paar zult vinden die geschikt zijn voor je budget.

Het is echter belangrijk om te weten wat de kosten zullen zijn voordat je jouw kind aanmeldt voor een zwemcursus, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De goedkoopste zwemles in Utrecht is € 9,50 per les van 45 minuten, maar over het algemeen kunnen de kosten van een zwemles variëren afhankelijk van de zwemlesaanbieder, soort cursus je kiest en hoeveel kinderen er in een groepje zitten.

De duurste zwemles in Utrecht is €16,50, maar dan zitten er ook maar 4 kinderen in een groepje. Sommige zwemscholen of zwembaden hebben vaak maandelijke abonnementen maar ook soms abonnementen op afkoop.

Als je besluit om voor je kind privélessen te aan te schaffen, dan zullen de kosten ongeveer tussen € 40-60 per uur zijn.

Hieronder de 3 duurste zwembaden van Utrecht samengevat in een tabel. 

Als je geld wilt besparen op zwemlessen in Utrecht, kun je overwegen om een zwembad te zoeken dat gratis toegang geeft voor het recreatief zwemmen, je kind op een latere leeftijd laten starten met de zwemles en daarbij kiezen voor een snelcursus.

Om de kosten voor een zwemles in Utrecht totaal inzichtelijk te maken hebben we een apart blog geschreven. Klik hier op het blog te lezen ‘Hoeveel kost een zwemles in Utrecht?’.

Wat is het inschrijfgeld voor een zwemles in Utrecht?

Als je kind zwemles wilt volgen in Utrecht, moet jouw kind inschrijven. Dit kan vaak online of bij een zwembad of zwemschool in de stad.

Het hoogste inschrijfgeld voor een zwemles in Utrecht is maar liefst € 35,-. Het laagste tarief voor de zwemlesaanbieders die inschrijfgeld vragen is € 15,-

Het inschrijfgeld voor een zwemles is een eenmalige vergoeding die zorgt voor toegang tot de wachtlijst voor een zwemles in Utrecht bij de gekozen zwemlesaanbieder. 

In het volgende tabel zie je het inschrijfgeld per zwemlesaanbieder in Utrecht en je kunt meteen inschrijven mocht je dit willen. Klik op de inschrijflink achter de naam van het zwembad of zwemschool.

Slot woord

Zoals je kon lezen in dit artikel zijn er veel verschillende factoren waar je op moet letten bij de keuze van een goede zwemles. Gelukkig hebben wij alle informatie voor je verzameld en we hopen dat deze je geholpen heeft bij het maken van jouw juiste keuze.

Wil je meer informatie over één van de aangegeven zwemlesaanbieders dan kun je naar de locatiepagina van de zwemlesaanbieder gaan op Zwembadvergelijker.nl.

Heb je dan nog niet het juiste antwoord gekregen op je vraag, neem dan contact op met het zwembad of zwemschool in Utrecht.

Heeft deze informatie je geholpen laat het ons dan weten in onderstaand bericht. Heb je tips of aandachtspunten? Neem dan even contact met ons op door op deze link te klikken. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.