Loading...

Zwemles voor volwassenen is voor iedereen, maar de aanleiding om te starten verschilt per persoon. Dat maakt de zwemles voor volwassenen zo leuk!

Zwemles voor volwassenen, waarom je nooit te oud bent om te beginnen

Veel mensen hebben in het verleden zwemles gevolgd, maar niet iedereen is geschikt om te zwemmen. Sommige mensen hebben zich moeten terugtrekken uit zwemlessen vanwege angst of een blessure; terwijl anderen nooit hebben leren zwemmen

Vaak gaat het om mensen met een (andere) achtergrond die niet regelmatig in het water komen, dus het was niet echt nodig om (goed) te leren zwemmen.

Schermafbeelding 2019 12 09 om 15.28.44

Zwemles volgen is echter meer dan anderen plezieren of een trend volgen. Het is een kans voor persoonlijke groei en ontwikkeling, omdat je nieuwe vaardigheden kunt leren en uiteindelijk kunt genieten van bewegen of ontspannen in het water.

10 handige weetjes voor zwemles voor volwassenen
Lees hier 10 handige weetjes over zwemles voor volwassenen

Je leert zwemmen

Om te beginnen zorgt leren zwemmen ervoor dat je leert zwemmen. Logisch toch? Het kunnen zwemmen zal je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid vergroten, zodat je zonder zorgen naar de zee of het zwembad kunt. Ook kun je zonder angst op een boot stappen en langs een kanaal of rivier lopen.

Zwemles geeft voldoening

Het nemen van zwemlessen je ook een gevoel van voldoening geven. Leren zwemmen is een waardevolle vaardigheid die in veel verschillende situaties van pas kan komen. Of je nu een strandvakantie plant of gewoon voorbereid wilt zijn op een noodgeval, weten hoe u moet zwemmen, kan je gemoedsrust geven.

Zwemmen zorgt voor een betere conditie

Als je eenmaal kunt zwemmen dan is zwemmen een uitstekende manier om af te vallen. Zwemmen is ook een goede manier om je spieren te trainen, je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren, en het zal je helpen.

Minder stress door zwemmen

Daarnaast is zwemmen ook een geweldige manier om stress te verlichten en te ontspannen. Als je op zoek bent naar een manier om te ontspannen na een lange dag, kan een tijd in het zwembad zodra je kunt zwemmen de perfecte oplossing zijn.

Wellicht ook interessant voor jou: 17 handige tips voor zwemmen voor beginners. 

Tips om gemotiveerd te blijven tijdens de zwemles voor volwassenen

Ben je al gestart met de zwemles dan kan het soms lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Want het is zeker niet makkelijk om als volwassen te leren zwemmen. Geen zorgen, je bent niet de enige! Hier zijn een paar tips die kunnen helpen:

Wees geduldig

Wees geduldig met jezelf en stel realistische doelen. Als je voor het eerst gaat zwemmen is het zinvol om zichzelf niet te verwachten snel zwemmen. Daarnaast zijn kleine stapjes op de lange termijn meer effectief dan grote sprongen, zodat je altijd groeit en kunt zien hoeveel je hebt bereikt.

Ben je niet angstig voor water, dan kun je jezelf zwemles leren. Dan ga je gewoon tijdens het vrijzwemmen (op dalmomenten) naar een zwembad bij jou in de buurt. Lees hier verder!

Zoek een zwemleraar die bij je past

Zoek een zwemleraar die bij je past en zorg ervoor dat je een goede band opbouwt met de zwemleraar. Het is belangrijk om een ​​zwemleraar te vinden die je aanmoedigt en je helpt gemotiveerd te blijven.

Het voordeel van een volwassen zwemles dat je wat makkelijker switcht van zwemschool of zwembad omdat de zwemonderwijzer niet bevalt. Aan de andere kant zijn er relatief weinig volwassen zwemlessen die worden aangeboden. Dus minder keus. 

Verlies plezier niet uit het oog

Houd het plezier in het zwembad! Zorg ervoor dat je tijdens de zwemles geniet van het zwembad en het water. Wanneer zwemmen plezier maakt zul je gemotiveerd zijn om door te gaan.

Fouten maken is geen probleem

Wees niet bang voor fouten en probeer elke zwemles als een kans te zien om iets nieuws te leren. Zwemmen is een leerproces en je zult niet alles in één keer begrijpen. Wees niet bang om vragen te stellen aan je zwemleraar of medestudenten, zodat je alles kunt begrijpen en gemotiveerd blijft.

zwemdiploma

Zwemles nemen is een zinvolle investering in zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Het leren zwemmen is een uitdaging, maar het is zeker de moeite waard!

Blijf geduldig zijn, zorg dat je plezier maakt en zie elke zwemles als een kans om iets nieuws te leren. Hierdoor zal zwemles volgen nooit saai zijn en zul je steeds gemotiveerd zijn.

Tips om gemakkelijk te leren zwemmen

Maar als je dan gemotiveerd bent en je wilt leren zwemmen. Hoe kan dit dan op de meest gemakkelijker manier? Hier zijn een paar tips die je zullen helpen:

Oefen op het droge

Oefen zwemtechnieken op het droge. Voordat je zelfs maar in het zwembad gaat zitten, is het zinvol om te oefenen met zwemtechnieken. Dit zal helpen je zwemtechniek te verbeteren en zorgt ervoor dat je zelfs op het droge al meer zelfvertrouwen krijgt.

Hak zwemslag technieken in stukken

Probeer lesstof en de oefening voor een bepaalde slag in stukken te plaatsen. Dus eerst alleen de benen bijvoorbeeld en dan alleen de armen. Dit zal zorgen voor een betere focus en zul je geen zin verliezen.

Ook naar het zwembad!

Zorg ervoor dat je oefent in het zwembad, niet alleen op het droge. Om goed te leren zwemmen zal je ook regelmatig zelf in het zwembad moeten oefenen. Alleen door het echt zwemmen in het water kan je de zwemtechnieken leren en zal je zelfvertrouwen groeien.

Doe dit altijd als er meerdere mensen in het zwembad zijn en laat de toezichthouder weten dat je aan het oefenen bent. Die kan dan een oogje in het zeil houden en je ook nog eens zwemtips geven.

Sociale contacten opdoen

Zwemles volgen is een geweldige manier om sociale contacten te leggen. Je zult nieuwe mensen ontmoeten en zal zelfverzekerder worden in het zwembad of aan het strand. Daarnaast zul je ook meer plezier beleven aan zwemmen, waardoor het een van je favoriete activiteiten zal worden.

Een zwempartner

Vind een zwempartner. Zwemmen met een zwempartner zal je motiveren en zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Hierdoor zul je sneller leren zwemmen en zal zwemles volgen nooit saai zijn. Als je niemand hebt vind dan een zwempartner tijdens de zwemles voor volwassenen.

Je kan nog helemaal niet zwemmen? Hoe lang duurt het behalen van een zwemdiploma?

Het Mullier Instituut heeft in 2016 een onderzoek gedaan bij zwembaden en zwemscholen met de vraag wat de duur is voor het behalen van de verschillende zwemdiploma’s. 

Dit onderzoek is naar alle waarschijnlijkheid alleen maar gedaan onder kinderen. 

De tijdsduur zal voor volwassenen iets sneller zijn aangezien je nu eenmaal intrinsiek gemotiveerd bent en je let beter op. Je kan ook meteen doen wat er van je wordt gevraag. 

Maar goed leren zwemmen kost tijd. Als je een jaar neemt, waarbij je elke week minstens 45 minuten zwemles volgt dan is dit reëel. 

Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van je niveau, je fysieke gesteldheid, je motorische vaardigheden en de eventuele angst voor water.

Hieronder worden de resultaten van het onderzoek over de duur voor het behalen van een zwemdiploma gepresenteerd. 

Dit is een tabel met de duur van het behalen van zwemdiploma A, B en C in klokuren.

Conclusie Zwemles voor Volwassenen

Zo zie je dat zwemles voor volwassenen geen makkie is, maar zeker de moeite waard. Blijf gemotiveerd zijn en zorg ervoor dat het zwemmen leuk blijft.

Of je nu een doorgewinterde zwemmer bent of altijd aarzelde om de sprong te wagen, we hopen dat deze informatie je heeft geholpen om je wat meer inzicht te geven in de wereld van de zwemles voor volwassenen.

Zwemles is voor velen een noodzaak voor de veiligheid voor jezelf en voor anderen rondom en in water. Daarbij is het een geweldige vorm van lichaamsbeweging en kan worden genoten door mensen van alle leeftijden en niveaus.

Heb je interesse om aan de slag te gaan met zwemlessen, laat het ons dan weten. We zijn benieuwd of deze informatie je heeft geholpen op weg naar een zwemles voor volwassenen.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.