Loading...

Zwemlestijden zijn vaak overdag. Dit is niet ideaal voor ouders met kinderen die overdag werken. Waarom is dit eigenlijk?

Zwemles is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen, zodat zij leren hoe ze zichzelf moeten redden in het water.

Maar als zwemlessen alleen ’s ochtends op een zaterdag of ’s middags zijn, kan dit betekenen dat ouders hun kind niet naar de zwemles kunnen brengen, vanwege hun eigen werk.

Er zou meer flexibiliteit moeten zijn in de zwemlestijden, zodat ouders niet worden gedwongen om gedurende de dag hun kind naar de zwemles te brengen.

De meeste ouders vinden zwemles belangrijk, maar tijdens werktijden is het niet praktisch voor alle ouders.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics en babyzwemmen vind je hier. 

Waarom zwemles op doordeweekse dagen in de middag?

Het klinkt misschien logisch, maar overdag zitten de kinderen op school en zijn dan vaak vrij vanaf 14:00 uur of 15:00 uur.

Dan is het vaak racen naar het zwembad voor het kind en de ouder. 

De zwemlessen beginnen dan over het algemeen tussen de 15:00 en 15:30 uur. De lessen gaan dan vaak door tot 18:00 uur en in een uiterst geval tot 18:30.

Waarom worden er ’s avonds geen zwemlessen aangeboden?

Na het eten moet er huiswerk worden gemaakt door de kinderen of gaan ze vaak naar hun hobby.

Denk aan voetbal, judo of muziekles. Dus eigenlijk is er vanuit de ouders dan relatief minder vraag naar de zwemles. 

Een twee belangrijk punt is dat het aanbod van de zwemles niet altijd mogelijk is.

Zwemverenigingen die hebben vaak het recht om gebruik te maken van het zwembad tussen 18:00 uur en 23:00 uur. Dit betekent dat de uitbater geen zwemles kan verzorgen.

Een derde reden is dat er ook aquasportlessen worden aangeboden in de avonden voor volwassenen, waaronder zwemles voor volwassenen of aquajoggen.

Zwemlestijden in de weekenden?

Heel veel zwemscholen en zwembaden geven op zaterdagochtend zwemles.

Meestal beginnen ze zo vroeg mogelijk met de zwemlessen, omdat je dan als ouder met kinderen nog de tijd hebt om naar de zwemles te gaan.

Want het weekend staat toch vaak in het teken van voetbal bij de jongens, hockey bij de meisjes enzovoort. Zaterdagmiddag naar het zwembad is dan voor de zwemvereniging een mooi moment.

Ook staat het weekend vaak in het teken van kinderfeestjes en familiebezoek. 

Op zaterdagmiddagen wordt er wel vaak een afzwemmoment georganiseerd.

Dus diplomazwemmen op zaterdagmiddag wordt dan nog wel geregeld georganiseerd, maar dat kan dan weer gecombineerd worden met een familie ‘afzwemfeestje’. Dit gebeurt dan vaak aan het begin van de middag.

Cadeautje voor het afzwemmen? Klik hier! 

Zwemlestijden op zondag?

Nog steeds is het zo dat op veel plaatsen in Nederland het zwembad op zondag gesloten is vanwege geloofsovertuiging. Er worden dan geen zwemlestijden aangeboden.

Als het zwembad dan op zondag is geopend dan hebben we in Nederland nog vaak te maken met zwembaden die door de gemeente worden geëxploiteerd.

Vooroordeel of niet, de doorgewinterde ambtenaar werkt niet (graag) op zondag. Dus op zondag heb je vaak de jeugd die als bijbaan  toezicht houden bij het recreatief cq. vrijzwemmen.

Op zondag is dan het zwembad vaak geopend van 10:00 – 16:00 uur waarbij er in de ochtend geregeld gezinnen met kleine kinderen komen. Geen zwemlestijden

Commerciële zwemscholen

In de grotere steden of dichtbevolkte gebieden zien commerciële zwemscholen juist kansen om op zondag zwemlestijden aan te bieden.

De zwemscholen hanteren geregeld een iets hogere prijs en bieden kleinere groepen.

En de zondag is vaak ideaal voor de werkende ouders die gedurende de week geen tijd hebben om hun kind naar de zwemles te brengen, en die zelf wel graag bij de zwemles aanwezig zijn van hun kind. 

Kan de zwemvereniging geen zwemlestijden aanbieden in de avonduren?

Dan zou je denken dat de zwemvereniging dan zwemles kan geven?

Ja, in sommige gevallen is dat ook zo, maar vaak geldt ‘de regel’ dat een zwemvereniging geen Zwem-ABC mag verzorgen, maar wel zwemvaardigheid en survival zwemmen. 

Deze ‘regel’ wordt vaak toegepast als een zwembadexploitant zwemles geeft op verzoek en onder voorwaarden van de gemeente. Hier krijgt een zwembadexploitant dan ook een zogenaamde subsidie voor. 

Verengingen verzorgen dan geen Zwem-ABC omdat er dan concurrentie is op het gebied van zwemlessen.

Aangezien de zwemvereniging ook vaak gesubsidieerd wordt en werken met vrijwilligers kunnen tegen bodemprijzen worden aangeboden, waardoor er een ongezonde concurrentie ontstaat. 

Het initiële doel van een zwemvereniging is vaak niet het aanleren van zwemmen bij kinderen.

Het doel is dat een zwemvereniging zwemmers beter maakt, cq traint, zodat deze beter worden tijdens competitieve zwem- en waterpolowedstrijden.

Dit terwijl je bij bijvoorbeeld een voetbalverenging wel leert voetballen.

Zwemles bij een zwemvereniging

Je kunt is sommige gevallen dus gewoon bij een zwemvereniging terecht voor een ABC-zwemles. 

Als dit dan het geval is heb je vaak te maken met lange wachtlijsten. (door minder personeel en een corona achterstand is dit overigens ook bij de huidige zwembaden en zwemscholen aan de hand)

Want dan kan een zwemvereniging goedkoop zijn, ze hebben ook relatief weinig uren om zwemlessen aan te bieden, want zwemverenigingen zijn gebonden aan ‘huururen’.

Deze uren zijn vaak vastgelegd en kunnen niet worden uitgebreid omdat er dan geen ‘badwater’ meer is voor andere groepen waaronder aquajogging, seniorenzwemmen, babyzwemmen en zwangerschapszwemmen. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.