“Ik ga naar het zwembad, maar ben er al een tijdje niet meer geweest.”
Dit komt regelmatig voor, want het lijkt erop dat veel mensen het zwembad niet meer bezoeken na het behalen van het zwemdiploma of zodra je als kind naar de middelbare school gaat.
Daarom heb ik 8 tips voor je zodat jij je optimaal kan voorbereiden voor je zwembadbezoek.
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.
Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.
Je ging voorheen altijd zwemmen maar sinds je verhuizing ben je de weg naar het zwembad verloren? Je sport relatief veel maar je krijg last van je gewrichten en je wilt gaan zwemmen?
Je ben al een hele lange tijd niet meer in het zwembad geweest en je wilt aan je gezondheid werken? Of je kind gaat binnenkort op zwemles?
Allemaal redenen om het zwembad te gaan bezoeken.
Terzijde: dit artikel gaat niet over de keuze richting van een zwemles, al zijn er wel raakvlakken. Het onderwerp over zwemles is te vinden in een ander blog waaronder deze.
Waar begin je dan met zoeken als je op zoek bent naar bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde zwembad in de buurt?
Of het zwembad dat is gelegen tussen je werk en thuis, zodat je tijdens je pauze of voor of na je werk even kunt gaan zwemmen? Wat zijn de kosten voor het zwembadbezoek en waar moet ik eigenlijk overal rekening mee houden?
Lees hier de basis stappen om te zorgen dat je goed voorbereid bent voor je bezoek aan het zwembad. Speciaal voor jou opgesteld de 8 tips om je te zorgen dat je goed voorbereid naar het zwembad gaat.
Zodra je wilt gaat zwemmen heb je in de meeste gevallen een zwembad nodig. Mogelijk heb je er eentje in de tuin waardoor er een kleine kans bestaat dat je geen gebruik maakt van een ‘particulier zwembad’ of de zwemschool in de buurt.
Je kunt kiezen voor een zwembad in de buurt of een zwembad dicht bij je werk.
Reis je regelmatig door het land kun je zelfs kiezen om je werklocatie van die dag te bekijken en dan op zoek te gaan naar een zwembad in de buurt van de locatie waar jij je op dat moment bevindt.
Het zoeken naar een zwembad kan heel gemakkelijk op Zwembadvergelijker.nl. Klik hier om je zwembad in de buurt te vinden, of een zwembad te dicht bij je werk. Heel makkelijk om voor of na je werk te gaan zwemmen. Op Zwembadvergelijker zie je ook meteen de tarieven.
Dan heb je eindelijk het zwembad gevonden dat mogelijk bij je past. Dan is het de vraag kun je op het moment wel kunt zwemmen? Steeds minder zwembaden zijn hele dagen geopend dus je kunt niet zomaar even binnenlopen.
Van tevoren is het goed te checken wanneer je bijvoorbeeld banen kunt zwemmen of je wanneer je kunt deelnemen aan eventuele groepslessen.
Denk aan Trimzwemmen, Floatfit, Seniorenzwemmen , Aquacycling of Aquarobics. Het rooster kan nog weleens wijzigen. Dus altijd even van tevoren checken voordat je gaat zwemmen.
Wat je meeneemt naar het zwembad om te gaan banenzwemmen is: een zwembroek, badhanddoek, zwembril, badmuts, contactlenzen (ik heb een bril), schone onderbroek, douchgel, slippers, gezonde snack en een bidon.
Wat ik daarbij altijd meeneem is een muntje van 50 cent. De meeste zwembaden hebben kluisjes waar een muntje van 50 cent in moet. Deze krijg je vaak aan het einde weer terug.
Ga je in Amsterdam zwemmen dan is het vrijwel zeker dat je de auto waar mogelijk in een garage neer moet zetten en moet betalen om te parkeren. Dat maakt je ‘zwemuitje’ in één keer stukken duurder.
Soms zijn er parkeerplaatsen waar je het eerste uur of de eerste twee uur gratis mag parkeren. Hier dien je dan rekening mee te houden.
Soms bestaat de kans dat er zelf geen ruimte is om te parkeren of is parkeren geen enkel probleem, omdat het zwembad door de gemeente ergens op een industrieterrein of in de polder is gebouwd.
Check in ieder geval van tevoren deze mogelijkheden om te zorgen dat je niet verrast wordt.
Zo kun je er ook voor kiezen om een ander zwembad aan te doen vanwege de parkeermogelijkheden.
De gemiddelde tarieven voor het banenzwemmen ligt rond de 4,50 euro per keer. Aan de hand van het zwemrooster kun je zien hoeveel tijd je hebt. Sommige zwembaden zijn de hele dag open en kun je voor 4,50 euro de hele dag blijven.
Sommige zwembaden bieden banenzwemmen aan bijvoorbeeld van 11:30 uur tot 13:00 uur en weet je dat je voor hetzelfde bedrag 1,5 uur de tijd hebt om je zwembaantjes te trekken.
In het zwembad Hofdomburg van de Roompot kun je voor 2,30 euro (prijspeil jaar 2020) baantjes zwemmen. Dit is volgens het onderzoek van de Zwembadvergelijker de goedkoopste.
De duurste entree voor het banenzwemmen is het zwembad Zuidhorn in Zuidhorn, waar je voor 7,50 euro een ‘los bad’ betaalt. Dan krijg je wel een ‘gratis’ kopje koffie of thee.
Mocht je tips hebben waardoor deze tarieven toch echt anders zijn, neem dan contact met ons op.
Stel het banenzwemmen begint om 13:00 uur, dan mag je ook niet eerder het zwembad in. De reden hiervoor is dat er in het zwembad altijd toezicht gehouden moet worden.
De toezichthouder begint dan ook vaak om klokslag 13:00 uur. Dus de receptie gaat dan meestal enkele minuten voordat het zwemmen begint open.
Een voorbeeld in deze zou dan om 12:50 uur zijn, zodat je niet te vroeg in het zwembad bent. Je mag het zwemwater in zodra er een toezichthouder actief aan het toezichthouden is.
Het kan dus zijn dat je bij de receptie in de rij moet staan. Dit vind ik verschrikkelijk dus ga ik altijd 10 minuten later.
Je wilt waarschijnlijk je waardevolle spullen opbergen zodat je met een gerust hart kan starten met je zwemactiviteiten. Vraag bij de receptie hoe de zwembad kluisjes of zwembad lockers werken.
Soms werkt dit met een code die je moet ingeven en dan onthouden. Soms moet je een muntje van 50 euro cent of 20 euro cent erin doen. Vaak krijg je het geld terug, soms ook niet.
Het is zonde als je in je zwembroek staat en je wilt je kleding opbergen, je kleding hang al in de kledingkast en dan kom je erachter dat er een zogenaamd muntje in moet. Dan moet je vaak in je zwembroek terug naar de receptie aangezien daar de kassa is.
Zeer onprettig en ongemakkelijk, vooral als het stervenskoud is bij de receptie of als er een rij staat.
De meeste zwembaden hebben een relatief kleine horecavoorziening. Soms zijn er van die vending machines.
Maar reken erop dat de meeste zwembaden gedurende de dag geen eten aanbieden en hooguit een bakje (vaak geen lekkere) koffie.
Mogelijk een kopje koffie met een koekje, of een gevulde koek, maar dan houdt het vaak op. Maar niet als het zwembad wat groter is en gekoppeld aan een grotere horecaomgeving. Hier kun je dan een tosti bestellen.
De grotere horecavoorzieningen zullen je kunnen voorzien van een net broodje gezond mocht je dit wensen.
Het advies om eerst je eigen gezonde snack mee te nemen en een bidon, want anders val je van je stokje na een goede zwemsessie. Vooral als je na je grote inspanning niets kunt aanschaffen.
Ook niet onbelangrijk, de meeste zwembaden zijn nog niet zover dat ze een ‘gezond’ horeca aanbod hebben.
Het wordt wel met de jaren beter, maar dan is het nog de vraag of het zwembad waar jij naartoe gaat überhaupt eten aanbiedt, buiten de frikandel speciaal en het patatje.
Heel veel plezier gewenst bij het zwemmen. Vind je het niet schoon, of heb je tips voor het zwembad geef deze dan door bij de receptie of aan de operationeel manager.
Mochten je bezwaren of klachten niet verbeteren dan zou ik de bovenstaande stappen opnieuw volgen en op zoek gaan naar een ander zwembad.
Als er maar 1 zwembad in de nabije omgeving is waar je al bijvoorbeeld 5km voor moet rijden, en het zwembad heeft haar zaken niet op orde, geef dan niet op! Dat zou zonde zijn voor je eigen gezondheid.
Tot slot is het altijd mogelijk om een review achter laten van je zwembad in de buurt. Dit kan heel simpel door op Zwembadvergelijker te zoeken naar je zwembad en vervolgens een review te schrijven.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.