Loading...

Hoewel je er niet meteen bij stilstaat, is zwemmen een prima manier om calorieën te verbranden. Zwemmen is niet alleen een enorme gezonde sport, maar zorgt er ook voor dat je gewrichten onbelast door het water drijven. 

Door middel van een training in het zwembad ben je in staat om in een uur of een halfuur tijd aanzienlijk hard je spieren te trainen.

Zwemmen en afvallen

Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met de relatie tussen zwemmen en afvallen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet.

Door dit artikel goed door te nemen krijg je als het goed is een beter beeld over de rol die zwemmen kan spelen bij het afvallen. Tijd om hier wat dieper op in te gaan!

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

De rol van zwemmen tijdens het afvallen

Laten we eerst eens bekijken wat voor rol zwemmen kan hebben tijdens het afvallen. Net als alle soorten cardiovasculaire (dat feitelijk ‘met betrekking tot hart-en bloedvaten’ betekent) oefeningen verbrandt zwemmen calorieën.

Dit kan je helpen om gewicht te verliezen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld wandelen of joggen, zorgt het bewegen door het water voor extra weerstand. 

Dit zorgt ervoor dat je wordt gedwongen om je spieren nog meer aan te spannen. Zwemmen geeft je bovenlichaam, onderlichaam en buik op hetzelfde moment een training. Hierdoor kan je dus meer verbranden dan bij andere vormen van cardio.

Zo spreekt de schoolslag bijvoorbeeld je schouders en armen aan, terwijl de rugslag je rug en benen versterken. Door spieren op te bouwen, verbrand je ook gelijk calorieën.

Een halfuurtje zwemmen in de schoolslag zal ongeveer 367 calorieën verbranden. Vergelijk dat met slechts 100 calorieën voor 30 minuten stevig lopen en je begrijpt waarom zwemmen zo handig is.

Het duurt daarnaast niet lang om de voordelen van het zwemmen te ervaren. 

Onderzoek toont aan dat vrouwen van middelbare leeftijd die drie keer per week 60 minuten zwommen een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsvet verloren in slechts 12 weken.

Ze hebben ook hun uithoudingsvermogen vergroot, hun flexibiliteit verbeterd en zelfs hun cholesterol verlaagd. Dat zijn nog eens voordelen die van pas kunnen komen.

Hoeveel calorieën kan ik verbranden tijdens het zwemmen?

Gemiddeld verbrandt een persoon van 70 kg ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het zwemmen en iemand van 80 kg meer dan 630 calorieën per uur tijdens het zwemmen.

Om 450 gram lichaamsgewicht te verliezen moet je ongeveer 3500 calorieën verbranden. Wetende dat je ongeveer tussen de 2000 en 2500 calorieën nodig hebt om te leven.

Zowel trainers als artsen zijn het erover eens dat een combinatie van dieet en lichaamsbeweging de perfecte manier is om sneller resultaten te krijgen.

Het is ook aan te raden om elke week minstens 2,5 tot 3 uur te zwemmen als je aan het afvallen bent. Het beste advies is nog om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen in het water.

Om 3500 calorieën te verbranden moet je ongeveer 7 uur zwemmen, dus het is een haalbaar maandelijks doel voor de meesten van ons. Geef het dus echt niet op en wees consequent om jouw doelen te bereiken.

Hoeveel exacte calorieën kan je per uur verbranden vraag je je af? Dat hangt af van je eigen gewicht, lengte, geslacht en lichaam samenstelling en je zwemvaardigheden.

Tijdens het zwemmen verbrandt een persoon van 70 kg ongeveer 500 calorieën per uur.  Iemand die zwaarder is, bijvoorbeeld 80 kg, verliest meer dan 630 calorieën per uur tijdens het zwemmen.

Dit is dus goed nieuws voor degenen die wat zwaarder zijn. Zij zullen dus sneller resultaat kunnen zien.

Uit een studie uit 2015 in het Journal of Exercise Rehabilitation bleek dat vrouwen die drie keer per week zwommen meer vet rond hun middel en heupen verloren dan vrouwen die drie keer per week liepen.

Een ander groot voordeel van zwemmen is dat de trainingen in het water minder slecht zijn voor je gewrichten

Tip: ga eens in de ochtend zwemmen

In de ochtend zwemmen is niet voor iedereen haalbaar, maar het is het proberen waard als je graag af wilt vallen en als je toegang hebt tot een zwembad bij jou in de buurt.

Als je ’s ochtends wakker wordt en gaat zwemmen, laat je je lichaam in een vastende staat achter. Je hebt namelijk al die tijd nog niets gegeten.

Dit zorgt ervoor dat je jouw lichaam de mogelijkheid geeft om die vetreserves als energie te gebruiken.

Zwemmen is niet alleen een prima vorm van cardiotraining, maar het is ook een full-body workout. Dit maakt het dan ook zo’n goede keuze als je jouw dag echt optimaal wilt beginnen.

Wil je weten hoe het zit met je hartslag tijdens het zwemmen? Check hier de beste smartwatches voor in het water.

Maar wat als je nu toch na het eten wilt gaan zwemmen in de ochtend? Ook dit is geen enkel probleem. Veel kinderen leren van hun ouders door niet te gaan zwemmen na het eten.

Men dacht vroeger dat dit ervoor zou kunnen zorgen dat je verdrinkt omdat je benen niet genoeg bloed zouden krijgen. Sommigen geloofden dat bloed de ledematen verlaat en daardoor de armen en benen gemakkelijk zou vermoeien, waardoor het risico op verdrinking zou toenemen.

Maar hoewel dit een algemene mythe is lijkt er geen wetenschappelijke basis te bestaan voor deze ‘mythe’.

Sommige mensen kunnen na het zwemmen op een volle maag buikkrampen krijgen, maar dit is niets ernstig of gevaarlijk. Je kunt dus ook na je ontbijt beginnen met zwemmen als je dit liever hebt.

6 Tips om meer calorieën te verbranden tijdens het zwemmen

Zwemmen is dus een zeer goede optie als je zelf ook graag af wilt vallen. Mocht je van plan zijn om te zwemmen tijdens het afvallen dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om nog meer te verbranden tijdens je training.

Benieuwd wat dit voor manieren zijn? We hebben het wat makkelijker gemaakt door hieronder dé tips voor jou op een rijtje te zetten:

Zorg voor een hogere weerstand tijdens het zwemmen

Onze eerste tip is om tijdens het zwemmen de weerstand te verhogen. Dit is echt het beste wat je maar kunt doen als je zo zwaar mogelijk wilt trainen en zoveel mogelijk wilt verbranden.

Je kunt de weerstand in het water verhogen door flippers, weerstandsbanden of boeien te gebruiken tijdens je training.

Alle items die het moeilijker voor je maken om vooruit te gaan zullen je kracht verhogen. Dit zorgt ervoor dat je meer spieren aanspreekt tijdens de training. Hierdoor zal je weer meer verbranden, ideaal dus voor alle mensen die graag af willen vallen.

Kies voor een ander soort slag

De volgende tip is om te kiezen voor een ander type slag tijdens het zwemmen. Het type slag dat je gebruikt maakt ook een groot verschil voor de hoeveelheid vet die je verbrand tijdens het trainen.

Het blijkt dat de vlinderslag de meeste calorieën verbrandt. Deze slag wordt op de voet gevolgd door een schoolslag, rugslag en vrije slag. Het is echter niet gemakkelijk om een uur lang vlinderslag te doen.

Wij raden je dus aan om de verschillende slagen te combineren tijdens het trainen. Probeer in je trainingen de hardere slagen een minuut of twee achter elkaar uit te voeren, en daarna onder te gaan in de freestyle voor wanneer je volledig uitgeput raakt.

Doe een training 4/5 keer per week

Om gewicht te verliezen is het zo dat je vaak zal moeten trainen om goede resultaten te zien. Dit geldt voor alle vormen van cardio, dus ook voor het zwemmen.

De frequentie van het zwemmen voor gewichtsverlies is hetzelfde als bij andere cardiovasculaire oefeningen.

Streef naar vier tot vijf dagen per week naar de beste resultaten. Dit maak het mogelijk om jouw doelstellingen ook zo snel mogelijk te behalen.

Doe een interval training

Het is ook een goed idee om aan interval training te doen tijdens het zwemmen. Deze intervallen kunnen je helpen meer calorieën te verbranden als je zwemt. Hoe sneller je gaat, hoe uitdagender de training zal zijn.

Het Onderzoek van het American College of Sports Medicine laat zien dat iemand die hard zwemt in een uur 704 calorieën verbrandt. Dit vergelijken met iemand die 493 calorieën verbrand tijdens het zwemmen in een laag tempo.

Door middel van intervallen kan je jouw training zo optimaal mogelijk samenstellen. Zwem bijvoorbeeld zoveel mogelijk lengtes zo snel als je kunt voor 30 seconden en neem een 30 seconden pauze tussendoor.

Door je training op te splitsen in sets van specifieke intervallen kun je een hogere snelheid en slagvorm behouden, wat je zal helpen je prestaties te verbeteren en meer te verbranden.

Doe mee met Aquasporten

Wat vind je nu echt leuk om te doen? En dan bedoel ik in het zwembad, want ik zie je al denken. Jij op een ligbed naast een zwembad met een cocktail in de hand. 

Lees hier een blog over de 7 meest bezochte aquasporten.

Ik hoorde laatst van iemand dat ze niet eens wist dat er zoveel activiteiten worden aangeboden in een zwembad met uitzondering van zwemlessen, vrijzwemmen en banenzwemmen. 

Je kunt namelijk ook bewegen op muziek. En nee, dat is niet alleen voor senioren, maar juist voor alle leeftijden. Denk aan Aquajoggen, Aquarobics, Floatfit en nog veel meer.

Zodra je deelneemt aan deze vaak georganiseerde groepslessen dan ben je niet alleen bezig met lichaamsbeweging en in het verlengde daarvan afvallen. Je bent ook bezig met bewegen op muziek, dansen, eventueel meezingen met anderen die soms dezelfde doelen hebben als jij. 

Welke aquasporten kies jij om af te vallen en ook nog met heel veel plezier te bewegen? 

Train met een zwemcoach

De laatste tip is om te trainen met een zwemcoach wanneer je echt alles uit je training wilt halen.

Een zwemcoach kan je namelijk helpen bij het opstellen van een trainingsplan en het trainen van belangrijke ademhalingsoefeningen. Dit maakt het mogelijk om je snelheid tijdens het zwemmen op te kunnen bouwen.

Hierdoor verbrand je dus meer calorieën tijdens je training. Zelf aan de slag gaan is echt een stuk lastgier, al helemaal als je geen ervaren zwemmer bent.

Gelukkig kan een zwemcoach je helpen om jouw grenzen te verleggen en om echt een prima workout neer te zetten in het zwembad.

Tot slot

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over het afvallen door te gaan zwemmen.

Wanneer je gaat zwemmen zal je echt in staat zijn om aardig wat calorieën te verbranden. Al helemaal als je bovenstaande tip gebruikt.

Dit maakt het een prima keuze voor de mensen die ook aan hun droomlichaam willen werken.

Nog veel meer te weten komen op het gebied van zwemmen? Blijf dan zeker even hangen op Zwembadvergelijker.nl . Er zijn namelijk nog veel meer blogs te vinden die je verder op weg helpen naar een gezonde levenstijl.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.