Loading...

img728x90 1587716609286

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Vaak onverwacht ongesteld

Ken je dat gevoel? Je zit vol energie en je bent klaar voor een deugddoende sessie baantjes trekken in het zwembad bij jou in de buurt. Of je hebt afgesproken om lekker te gaan zwemmen met vriendinnen.

Plots merk je dat je ongesteld bent en 9 van de 10 keer komt dit op een onverwacht moment. Nu vallen je zwemplannen letterlijk in het water. Berg je zwemspullen echter niet te snel op. Je hoeft je zwemsessie niet te annuleren vanwege je menstruatie.

Zwemmen als je ongesteld bent, kan namelijk perfect. Al zijn er wel enkele dingen waar je best rekening mee houdt. Lees snel verder en ontdek onze tips om te genieten van een frisse duik, op eender welk moment van de maand.

Geloof geen zwemfabeltjes

Je zult het misschien al van je vriendinnen hebben gehoord dat je menstruatie stopt zodra je onder water bent en in wat kouder water zwemt. Dit is jammer genoeg een fabeltje. Je bloedt namelijk nog steeds, alleen komt het bloed meestal niet in het water terecht door de tegendruk.

Dat wilt zeggen dat je tijdens het zwemmen misschien niet zult bloeden. Al moet je natuurlijk ook nog veilig (en droog) van het kleedhokje tot het zwembad en terug geraken. Geloof dus niet in fabeltjes en bereid je op de juiste manier voor.

Tampon to the rescue!

De tampon: niet alle vrouwen zijn fan. Tijdens het zwemmen is hij echter je beste vriend.

We hoeven je vast niet te vertellen dat zwemmen met een maandverband naast heel onpraktisch ook nog eens heel onhygiënisch is. Een maandverband absorbeert meteen alle soorten vloeistof waarmee het in contact komt.

Handig voor je dagelijkse activiteiten doordat het je menstruatiebloed absorbeert maar een nachtmerrie voor in het zwembad wanneer het ook zwembadwater opneemt.

Enkele seconden in het water en je maandverband is drijfnat, waardoor het helemaal geen werking meer heeft en niet op zijn plaats blijft.

Kies daarom voor een tampon bij het zwemmen. Een tampon zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt bewegen in het zwembad, zonder lekken. Bovendien is het een zeer discreet en comfortabele oplossing. Niemand ziet het en het blijft prima zitten, ook onder water. 

Ondanks het chloor die in het zwembad zit, zijn veel vrouwen bezorgd over de bacteriën die een tampon met het zwembadwater opneemt.

Al is er maar een hele kleine kans dat je hier last van zult hebben, speel op veilig en doe een nieuwe tampon in vlak voor je het zwembad induikt, die je ook meteen na het zwemmen weer vervangt.

Zwemmen met een tampon is dus een prima alternatief. Al is er wel één nadeel: dat vervelende touwtje. Als je tampontouwtje tijdens je dagelijkse activiteiten onder je slipje uitkomt, dan merkt niemand dat buiten jijzelf.

Je hebt er altijd nog een kledingstuk boven aan dat dit verbergt. Ontsnapt het touwtje echter tijdens het zwemmen, dan is het natuurlijk mogelijk dat iemand het opmerkt. Check daarom voor je het kleedhokje verlaat nog even of het touwtje op de juiste plek zit. Zorgeloos zwemmen gegarandeerd!

92f6c32fcdad6a7defdb810fa55a853c8dac6e

Probeerde je al eens een menstruatiecup tijdens het zwemmen?

De meeste vrouwen gebruiken tampons of maandverband tijdens hun ongesteldheid. Een ander, iets minder bekend hulpmiddel is de menstruatiecup. Handig voor je dagelijkse bezigheden én een absolute topper als het over zwemmen gaat.

De cup absorbeert namelijk geen water en is zonder twijfel het meest hygiënische instrument tijdens je menstruatie. Je kan het namelijk tot twaalf uur lang inhouden zonder dat het schadelijk is of lekt.

Een menstruatiecup is gemaakt van medische siliconen, speciaal ontwikkeld om de natuurlijke pH-waarde van de vagina in evenwicht te houden. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als je de cup niet meteen verwijdert na het zwemmen. In principe kan je er een hele dag mee door.

Als je de cup goed inbrengt, zal je haast vergeten dat je hem in hebt. Super comfortabel tijdens het zwemmen dus. Zeker als je van plan bent alles te geven tijdens het baantjes trekken.

Daarnaast is de menstruatiecup het perfecte alternatief voor vrouwen die tampons resoluut afzweren.

0ef96a2d541bf3f99ea5478e4435ec9e18a2e3

Voel je op je gemak tijdens het zwemmen

Zit de angst om door te lekken constant in je hoofd? Als je je ongemakkelijk en onzeker voelt in het zwembad, dan zal je dat ook uitstralen. Als je je menstruatiecup op de juiste manier gebruikt of net voor het zwemmen een nieuwe tampon inbrengt, dan is de kans op doorlekken zeer miniem.

Mocht er toch is misgaan, weet dan dat er in werkelijkheid niemand gefocust is op jouw bikinibroekje. In het zwembad is iedereen met zichzelf bezig: baantjes trekken, aquajogging of op de spelende kinderen letten.

Als jij je echter ongemakkelijk gaat gedragen door de hele tijd te controleren op lekjes, dan trek je pas de aandacht naar je toe.

Probeer je dus op je gemak te voelen, geniet van je zwembadbezoek en geef je ongesteldheidonzekerheid geen kans.

Menstruatieproof bikinibroekje

Een witte broek dragen tijdens je menstruatie: voor de meeste vrouwen een absolute no-go. Een wit bikinibroekje roept waarschijnlijk dus dezelfde gevoelens op. Als je je tampon of je menstruatiecup op de juiste manier gebruikt, heb je normalerwijze niets te vrezen.

Toch is het mogelijk dat je je niet 100% veilig voelt in een licht gekleurde bikini of badpak. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt tijdens het zwemmen. Maak het daarom niet moeilijker voor jezelf en kies voor donkere of fel gekleurde zwemkledij tijdens je menstruatie.

Felle en neonkleuren zorgen er niet alleen voor dat je bruine kleurtje beter uitkomt, ze leiden ook de aandacht af van lekjes.

De juiste zwemkleding is dus essentieel om zonder zorgen te genieten van een zwembadbezoek. Als je de juiste kleur en de juiste vorm van badpak of bikinibroekje kiest, kom je al een heel eind. Er is echter een uitvinding die nog een stapje verder gaat: het menstruatieproof bikinibroekje.

Ook al is dit broekje nog niet zo lang op de markt, toch regent het positieve reacties online.

Het bikinibroekje bestaat uit verschillende lagen, elk met een eigen functie. De buitenste laag werkt vochtafstotend en voorkomt doorlekken. De middelste laag neemt je menstruatiebloed op.

Je vraagt je misschien af of dit niet onhygiënisch en oncomfortabel aanvoelt, zo zonder tampon, menstruatiecup of maandverband. Geen zorgen, je bikinibroekje voelt niet vochtig aan. De bovenste laag zorgt ervoor dat het vocht niet verder komt dan de binnenste laag.

Er zal dus geen vocht tegen je huid aan zitten.

Maak je je zorgen over een onfrisse geur als je alles zomaar de vrije loop laat? Nergens voor nodig. De bovenste laag neutraliseert namelijk geurtjes en werkt bacteriënafstotend.

Als je het menstruatieproof bikinibroekje draagt tijdens het zwemmen, heb je in principe dus geen tampon of maandverband nodig. Heb je een bezoek aan het zwembad gepland tijdens de tijd van de maand, maar ben je niet van plan om intensief baantjes te trekken?

Als je eerder gaat zonnen of rustig in het water wilt vertoeven met vriendinnen, dan heeft dit wonderbroekje nog een handige functie. Het is namelijk voorzien van een speciale elastiek waar je een maandverband (dat overigens ook bij het broekje wordt geleverd) achter kunt bevestigen.

Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat het maandverband verschuift of zichtbaar is voor anderen.

Bye bye menstruatiepijn!

Dat je, als je je goed voorbereid, veilig en zonder ongemakkelijke situaties kunt zwemmen tijdens je menstruatie, hebben we al duidelijk gemaakt. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je nog evenveel zin hebt om je in te spannen in het zwembad.

Vooral na een drukke werk- of schooldag is het vaak verleidelijker om je zwemsessie uit te stellen dan je in je zwemkledij te hijsen. Zeker tijdens je menstruatie.

Misschien denk je zelfs dat zwemmen je buikkrampen erger zal maken. Wat als we je zouden vertellen dat het tegendeel waar is?

Zwemmen is één van de gezondste sporten die er bestaan en is goed voor 101 dingen. Het kan zelfs helpen menstruatiepijn te verlichten. Tijdens het zwemmen zet je bijna al je spieren in beweging.

Bij lopen of fietsen is het vaak maar één spiergroep die geactiveerd wordt. Door die intense bewegingen komt er massaal endorfine vrij. Het is bewezen dat endorfine buikkrampen merkbaar kan verlichten.

Als je echter elke maand heel hevig ongesteld bent en geen blijf weet met je buikpijn, dan kunnen we je natuurlijk niet garanderen dat je door het zwemmen op magische wijze volledig verlost zult zijn van je pijn.

Wees er in ieder geval zeker van dat het alleen maar beter kan worden. Het proberen waard dus!

Zwemmen is goed voor je mental health

Endorfine wordt ook gezien als het geluksstofje. Veel vrouwen voelen zich tijdens hun menstruatie ongelukkig en ervaren stress- of angstgevoelens. Naast het verlichten van fysieke pijn heeft zwemmen ook een positief effect op je algemene gemoedstoestand.

Ook al trek je aanvankelijk met tegenzin naar het zwembad, je zult merken dat je steeds met een rustig en gelukkig gevoel terugkeert. Je zult met andere woorden nooit spijt hebben van je zwemsessie.

Met onze tips hoef je je volgende zwembadbezoek niet meer in te calculeren buiten je menstruatie. Een goede voorbereiding en de juiste hulpmiddelen vormen de sleutel tot een zorgeloze zwemsessie op eender welk tijdstip van de maand. Ongesteld of niet: zwemmen blijft een plezier.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Index