Loading...

Zwemmen voor ouderen is extreem gezond, geloof ons maar. In deze blog schrijven wij waarom.

Je bent op deze blog terecht gekomen omdat je (weer) aan de slag wilt met je lichaam. Je hebt misschien hier en daar wat pijntjes of je wilt gewoon weer lekker aan je gezondheid werken. 

Je speelt met de gedachten om te gaan zwemmen, maar is dat wel de juiste keuze?

Of je zwemt al jaren en je bent op zoek naar bevestiging om door te gaan met zwemmen? 

Zwemmen voor ouderen is extreem gezond

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Is zwemmen voor ouderen extreem gezond?

Het antwoord op deze vraag is volmondig JA! Zwemmen voor ouderen is een sociale zwemactiviteit dat in de meeste gevallen wordt ondersteund door muziek.

Je wordt als deelnemer vaak begeleid door een zwemonderwijzer die je bewegingen laat doen zodat je alle spieren van je lichaam hebt ‘getraind’. 

Zwemmen is voor ouderen is voor je lichaam de beste manier om te bewegen of te sporten.

Vaak is zwemmen voor ouderen een groepsles die verschillende benamingen heeft waaronder; zwemmen voor senioren in Utrecht seniorenzwemmen of zwemmen voor ouderen in Den Haag, MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen) of zwemmen voor ouderen in Amsterdam, 50fit. 

Zwemmen voor ouderen is sociaal gezond

Bij het ‘zwemmen voor ouderen’ kom je in aanraking met andere gelijkgestemden op leeftijd.

Bij het zwemmen voor ouderen staat niet alleen bewegen hoog in het vaandel, maar ook de gezelligheid en de sociale contacten. Vooral als je om verschillende redenen wat eenzaam voelt is het zwembad op den duur een soort van thuiskomen. 

Deelnemers van zwemmen voor ouderen hebben ooit allemaal dezelfde stap hebben gezet richting het zwembad. Misschien is het in het begin wat ongemakkelijk, met onbekenden in een badpak of zwembroek het water in, maar dit went vanzelf. 

Nu maar hopen dat ze lekker koffie in de horeca van het zwembad bij jou in de buurt hebben.

Zwemmen voor ouderen is fysiek gezond

Zwemmen wordt gezien als een sport en sport heeft per definitie al vele voordelen. Denk aan het traineren van je hartspier, bewegen en het versterken van je lichaam en spieren.

Zwemmen is een optimale oefening voor ouderen, voornamelijk omdat het weinig risico op letsel met zich meebrengt en het lage effect heeft. Wateroefeningen trainen alle spierbundels in het lichaam en introduceren een totale oefening voor senioren.

Liever met een wat jongere doelgroep bewegen in het water, waarbij overigens iedereen welkom is? Ga lekker Aquajoggen!

Hoe vaak  zwemmen andere ouderen?

De meeste ouderen bewegen elke dag gemiddeld een half uurtje, maar gaan zeker niet elke dag naar het zwembad.

Als je ongeveer 2 keer in de week naar het zwembad gaat is dit al voldoende. De meeste ouderen gaan 1 keer in de week terwijl er een enkeling is die de deur plat loopt (zwemt). 

Zijn er veel ouderen zoals ik die gaan zwemmen?

Zwemprogramma’s voor ouderen zitten vol met mensen zoals jij. Het is altijd een drukbezochte groepsactiviteit waarbij vermaak en sporten in het water wordt gecombineerd.

Zwemprogramma’s voor ouderen zijn worden aangeboden in de meeste zwembaden in de buurt. Zoals al eerder geschetst hebben ze som wel een andere naam. 

Deze programma’s zijn een zeer populaire manier om te genieten van de gezondheidsvoordelen van zwemmen en zijn speciaal ontworpen voor ouderen die niet kunnen deelnemen aan andere vormen van lichaamsbeweging.

Ik heb een handicap; kan ik meedoen aan ouderen zwemmen:

In de meeste zwembaden wordt er zwemmen aangeboden voor mindervaliden dat niet leeftijdsgebonden is.

Mocht je toch graag deel willen nemen met zwemmen voor ouderen en je bent mindervalide, dan is het goed om het zwembadpersoneel daar van tevoren van op de hoogte te stellen.

In de meeste gevallen zullen ze je helpen om te zorgen dat je het zwembad in komt. Het is dan wel altijd verstandig om ‘een zwemmaatje’ mee te nemen die je eventueel kunt helpen bij het omkleden. 

Cardiofit mobiliteits trainer. Ideaal als je veel in een stoel of bank zit en je wilt toch in beweging blijven? Blijf fit voor het seniorenzwemmen!

Samenvattend zwemmen voor ouderen

Zwemmen voor ouderen is extreem gezond, zowel mentaal als fysiek.

Gezellig zwemmen met meerdere senioren is een sociale gebeurtenis waar er gezamenlijk op dezelfde of op verschillende manieren in het water aan de gezondheid wordt gewerkt. 

Wil je meer weten of de 18 voordelen van seniorenzwemmen klik dan hier.

Ben je op zoek naar het zwembad in jouw buurt en wil je weten of de bepaalde ouderen groepslessen daar worden gegeven?

Vul dan bijvoorbeeld seniorenles in onder het linker kopje op de vergelijkingspagina ‘doelgroep’ en vind je groepsles ‘zwemmen voor ouderen’ en het zwembad in jouw buurt.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.