Loading...

Deze blog gaat over het feit dat zwemmen voor ouderen super leuk is!

Het kan niet anders dat je in het verleden genoten hebt van het zwemmen. Denk aan die vakanties in binnen- of buitenland.

De zwemsessies in de zee, het poedelen in de Maas, de plas in het dorp of met z’n allen naar het zwembad. 

Je ging waarschijnlijk alleen maar zwemmen in de zomer als het zonnetje ervoor zorgde dat het ongeveer 25 graden Celsius was.

Lekker afkoelen bij de zomerse Spaanse temperaturen. Als je jouw ogen dichtdoet kun je jezelf dit nog vast wel heel goed herinneren. 

Zwemmen voor ouderen is super leuk

Vreemd dat je nu niet meer naar het zwembad gaat toch? Wat is er gebeurd? Waarom ben je niet meer naar het zwembad gegaan? Of wat is er gebeurd dat je nu weer op zoek gaat naar een leuke en gezellige manier van bewegen?

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijf de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Wat is zwemmen voor ouderen?

Zwemmen voor ouderen heeft over het algemeen twee uitvoeringen.

Zwemmen voor ouderen is baantjes zwemmen voor ouderen met muziek op de achtergrond. Een beetje praten tijdens het bewegen in het water waar je rustig van de ene naar de andere kant zwemt. 

Zwemmen voor ouderen kan ook een groepsles zijn met opzwepende muziek dat past bij de doelgroep. De groepsles instructeur staat op het perron van het zwembad en doet zogenaamde aerobic oefeningen voor die jij dan nadoet in het water. 

Waarom is zwemmen voor ouderen super leuk en gezellig?

Zwemmen voor ouderen is gezellig omdat mensen van ongeveer dezelfde leeftijd, met dezelfde leeftijdsspecifieke kenmerken gezamenlijk het doel hebben te bewegen op een recreatieve en gezellige manier. 

Het begint eigenlijk al op het moment dat je thuis opstaat van je bank of van de eettafel en je loop naar de kast toe om je zwemtas te pakken.

Je denkt na wat je allemaal mee moet nemen naar het zwembad om op en top voor de dag te komen. Past mijn badpak nog? Is mijn zwembroek ‘van deze tijd’? Voor de dames is dit vaak een andere manier van voorbereiden dan voor de heren.

Cardiofit mobiliteits trainer. Ideaal als je veel in een stoel of bank zit en je wilt toch in beweging blijven. Blijf fit voor het senioren zwemmen!

Wat neem ik mee naar ‘zwemmen voor ouderen’? 

Een zwembroek of een badpak, een (zeer lichte) badhanddoek, zwembrilbadmuts, contactlenzen (ik heb een bril), schone onderbroek, douchegel, slippers, gezonde snack en een bidon.

Wat ik daarbij altijd meeneem, is een muntje van 50 cent. Veel zwembaden hebben kluisjes waar 50 cent in moet. Over het algemeen krijg je dit muntje naar het gebruik van het kluisje weer terug. 

Je tas is gepakt en je bent van plan om naar het zwembad te gaan. Ga je alleen met de fiets of rijd je met iemand mee?

Kun je met de benenwagen naar het zwembad of zoek je een zwemmaatje omdat je zelf niet in staat bent om alleen naar het zwembad te gaan?

Eenmaal bij het zwembad aangekomen is het altijd afwachten wie er zal zijn. Ken je al mensen uit het dorp of stad die deelnemen?

Iemand vanuit het verleden die je al lang niet meer hebt gezien? Zou toch te gek zijn om een oude klasgenoot van tientallen jaren geleden tegen te komen? 

Je loop naar binnen en daar zit de vaste receptionist die jou gedag zegt. Uit ervaring weten wij dat vaak op dezelfde dagen en tijden wekelijks dezelfde receptionist werkt.

Hoe leuk is het niet dat jij na enkele weken bij naam wordt verwelkomd? 

Je bent wat aan de vroege kant dus nog even wachten totdat je mag gaan omkleden. Want de zweminstructeur moet wel al bij het zwembad zijn zodra je zelf het water betreed. Er dient namelijk altijd een toezichthouder aanwezig te zijn bij het zwembad. 

Er komen meer zwemmers binnen en de deelnemers gaan alvast in de rij staan bij de receptie. Je koopt een ticket of scant je abonnement en loopt naar binnen.

Even omkleden, badjas en slippers mee, kleding in een kluisje leggen en op naar het zwembad. Vergeet niet te douchen voordat je het water instapt. Wel zo hygiënisch. 

Dan sta je, of zwem je, met z’n allen in het zwembad en de zweminstructeur heet je van harte welkom.

Hij of zij zet de muziek aan en je gaat beginnen met het nadoen van de bewegingen die worden voorgedaan door de zweminstructeur, die op het perron van het zwembad blijft staan.

Als je een goede instructeur hebt zijn de muzieknummers zorgvuldig uitgekozen waardoor er ook flink meegezongen kan worden met ‘gouwe oude’ meezingers. Super gezellig en super leuk!!

Nadat je na 45 minuten klaar bent met zingen en bewegen ga je lekker uitzwemmen of even bubbelen als het zwembad een bubbelbad heeft. (En als het mag).

Daarna even lekker douchen, omkleden, de haren onder de haardroger en dan naar de horeca om gezellig met z’n alleen een bakkie te doen.

Als er iemand jarig is van de groep is er feest, want dan wordt er nog even gezongen en een gebakje gegeten met een bakkie koffie.

Soms wordt er zelfs koffie gedronken in het zwembad in de badjas. Hoe leuk is dat dan?

Kortom, op allerlei fronten is zwemmen voor ouderen super gezellig. Dus geen enkele reden om niet te gaan.

Ouderen Zwemclub Oirschot: gezellig zwemmen voor 50-plussers

Wat kost zwemmen voor ouderen?

De eerste keer is het misschien een goed idee om een los ticket te kopen die je dan met je pinpas of cash kunt betalen. Het laagste entree tarief in het land is in Diemen. 1,60 euro per keer.

In onze database zijn er 25 locaties die 7 euro vragen, wat ook als een gemiddeld tarief gerekend mag worden. De duurste is zwemschool Joke. De les heet wel Aquafit, is voor maximaal 8 personen en kost 12,50 euro.

Als je het ‘zwemmen voor ouderen’ leuk vindt, neem dan een abonnement of een meerbadenkaart. Bij een meerbadenkaart, vaak een 12 of 25 badenkaart, betaal je vaak de prijs van 10 baden bij een 12 badenkaart en 20 bij een 25 badenkaart.

Een abonnement is vaak onbeperkt zwemmen. Dus dan kun je voor 1 bedrag per maand meerdere malen per week gebruik maken van deze groepsles en kun je vaak ook nog banenzwemmen of andere groepslessen bezoekt zoals bijvoorbeeld Aquajoggen. 

Als bij binnenkomst in het zwembad. Je ziet je maatjes wachten bij de receptie of in de horecagelegenheid totdat men naar binnen mag. 

Wat zijn de drie belangrijkste voordelen van zwemmen voor ouderen?

Zwemmen is niet alleen een leuke recreatieve activiteit en een manier om af te koelen op warme dagen, het is ook een geweldige vorm van lichaamsbeweging voor oudere volwassenen en hun verzorgers.

Deze alinea gaat in op de drie belangrijkste voordelen van zwemmen voor ouderen. 

Verbetert de flexibiliteit en het bereik van de beweging

Door het verminderen van de druk op de gewrichten, stelt het drijfvermogen van het water zwemmers in staat om hun ledematen gemakkelijk te bewegen door het volledige bereik van de beweging.

Door dit regelmatig te doen houdt u de gewrichten soepel en verbetert u de flexibiliteit, een belangrijke factor voor de gezondheid en het welzijn van oudere volwassenen.

Voor ouder wordende mensen met een beperkt bewegingsbereik op het land is strekken in het water een goede manier om de flexibiliteit te verbeteren.

10 cadeau-tips voor het afzwemmen na je zwemles
Cadeautip!!

Verbetert de stabiliteit, vermindert het risico op vallen

Zwemmen werkt in op alle belangrijke spiergroepen, wat leidt tot sterkere spieren in het algemeen. Met name het bovenlichaam, de kernspieren en de beenspieren – allemaal belangrijk voor de houding en stabiliteit, wat het risico op vallen vermindert.

Een studie in Australië evalueerde 1.700 mannen van 70 jaar en ouder en ontdekte dat degenen die zwommen 33% minder kans hadden om te vallen dan mannen die niet zwommen.

Bovendien hadden mannen die naast zwemmen ook andere vormen van lichaamsbeweging deden (zoals golfen of gebruik maken van loopbanden of stationaire fietsen) niet minder kans om te vallen in vergelijking met mannen die alleen zwommen.

Verbetert de nachtrust

Uit een onderzoek uit 2009 bleek dat 50% van de oudere volwassenen moeite heeft met slapen, en slecht slapen leidt tot een verhoogd risico op sterfte.

Uit een ander onderzoek bleek dat aerobe lichaamsbeweging, zoals zwemmen, de zelfgerapporteerde slaap en de kwaliteit van leven van oudere volwassenen verbetert.

Zwemmen verbrandt veel calorieën en werkt voor alle belangrijke spiergroepen, waardoor oudere volwassenen lichamelijk moe genoeg zijn om gemakkelijker in slaap te vallen.

Velen zeggen ook dat zwemmen hen een ontspannen gevoel geeft, wat nodig is voor een goede nachtrust.

Omdat zwemmen een goede manier is om het lichaam en de geest te ontspannen, kan het ook helpen om stress en angst te verminderen, waardoor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid wordt gestimuleerd.

Gezien de sociale voordelen van deelname aan groepsoefeningen en activiteiten, is regelmatig beginnen met zwemmen een uitstekend idee voor het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn.

Waarom wordt er niet overal ‘zwemmen voor ouderen’ aangeboden?

Neem van ons aan dat in bijna elk openbaar zwembad een vorm van ouderen zwemmen wordt aangeboden.

Helaas is de benaming, onder het mom van marketing’ vaak verschillend. De meest voorkomende benamingen zijn Aquavitaal, Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO) en 50fit.

Soms heet ‘de activiteit’ ook echt ‘Zwemmen voor Ouderen’ waarbij er baantjes wordt getrokken met muziek op de achtergrond. Maar dat is anders dan het zwemmen voor ouderen waar wij het hier over hebben. 

Zwemmen voor ouderen de beste vorm van bewegen.

Zwemmen is een ideale workout voor ouderen, vooral omdat het weinig risico op blessures oplevert en weinig belastend is.

Met wateroefeningen gebruik je alle spiergroepen in het lichaam, waardoor je een complete workout voor senioren krijgt. 

Zwemmen maakt je hart sterker en verbetert jouw cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen. Het verlaagt ook de bloeddruk, verbetert jouw bloedsomloop en helpt het risico op hart- en longziekten te verminderen.

Zwemmen is een geweldige vorm van weerstandstraining en kan helpen jouw spierkracht te verbeteren – en je zult ook lange, magere spieren zien ontstaan naarmate je vaker deelneemt aan de groepsles Zwemmen voor Ouderen.

Zwemmen kan ook helpen om je houding te verbeteren en eventuele rugpijn te verlichten.

Zwemmen is een geweldige manier om je stressniveau te verlagen en je stemming te verbeteren te verbeteren. En omdat zwemmen een sociale activiteit is, vermijdt u gevoelens van sociaal isolement en eenzaamheid, die bij senioren tot depressie kunnen leiden.

Wat maakt zwemmen voor oudere nog meer aantrekkelijk in plaats van gezelligheid?

Zwemmen geeft het lichaam een complete workout. Het verhoogt de spier- en cardiovasculaire conditie en kan ook een leuke sociale activiteit zijn.

Tijdens een zwemsessie verbrandt je veel calorieën en bouwt je meer spiermassa op door de weerstand van het water.

Water heeft een dichtheid van ongeveer 800 keer meer dan lucht. Omdat jouw spieren in het zwembad veel harder moeten werken, moeten jouw hart en longen harder werken om zuurstof door het lichaam te pompen.

Deze inspanning verbetert uw cardiovasculaire gezondheid.

Zwemmen is een ideale lichaamsbeweging, vooral voor mensen met artritis. Dit komt omdat het water tot 90% van jouw lichaamsgewicht kan opnemen.

Dit betekent dat zwemmen minder belastend is voor uw gewrichten dan bijvoorbeeld joggen. Het helpt ook door het versterken van de ondersteunende spieren van de gewrichten.

Zwemmen kan heel plezierig zijn, het kan ook uw algemene stemming verbeteren. Zwemmen in een zwembad is een geweldige manier om met gelijkgestemden om te gaan en sociaal te blijven.

Wanneer je contact begint te maken met mensen die ook sporten, kun je het makkelijker vinden om geïnspireerd te blijven in plaats van gezellig te doen als je zich minder gemotiveerd voelt.

Zwemmen is ook een geweldige stressverlichter en altijd erg aantrekkelijk in plaats van gezellig. Het kan niet alleen vriendschappen bevorderen en eenzaamheid tegengaan.

Ben je overtuigd om mee te doen met zwemmen voor ouderen?

Als je alle bovenstaande argumenten hebt gelezen dan kan het toch niet anders dat je deze week naar het zwembad in de buurt gaat om lekker te gaan zwemmen toch?

Laat ons weten wat je vindt van zwemmen voor ouderen in het zwembad bij jou in de buurt. Zoek je een zwembad bij jou in de buurt? Klik hier. 

Ga jij meedoen met zwemmen voor ouderen?

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.